diumenge, 16 de juliol del 2017

Mica en mica l’Hospital de Bellvitge va donant utilitat a l’edifici tècnico-quirúrgic (Fase II) acabat a l’any 2009.


Es posen en funcionament set nous quiròfans per cirurgia major ambulatòria

 
Tot i així, encara queden per equipar altres 24 quiròfans que està previst entrin en servei d’una manera progressiva entre els anys 18 i 19.  



Divendres passat el conseller Comin va inaugurar set nous quiròfans destinats a cirurgia major ambulatòria ubicats a la planta tercera de l’edifici tècnico-quirúrgic de l’Hospital de Bellvitge, més conegut com a Fase II de les obres de millora de l’Hospital. Equipada amb tecnologia puntera aquesta inversió a l’àrea quirúrgica ha tingut un cost que supera els 5 milions d’€. Recordem que a l’any 2015, Toni Andreu llavors gerent de l’Hospital, xifrava en 40 milions d’€ el cost de posar en funcionament en la seva totalitat la Fase II de les obres d’ampliació i millora de l’Hospital de Bellvitge.  Restarien per tant, al voltant d’altres 35 milions d’€ per aconseguir que l’edifici entri totalment en funcionament. Les previsions del departament de Salut situen a l’horitzó de l’any 2019 el moment en que la Fase II estarà plenament operativa per a l’assistència. Aquestes previsions impliquen que durant l’any vinent es pugui afrontar la posada en funcionament altres nou quiròfans, quedant pendents per a l’any 2019 altres 15 quiròfans, algun d’ells per intervencions de molt alt risc. Una vegada inaugurat tot l’edifici tècnico-quirúrgic l’Hospital de Bellvitge pot convertir-se, com explicava Toni Andreu, amb un dels hospitals tecnològicament més ben equipats de l’estat espanyol.  

La nova àrea quirúrgica inaugurada té una superfície de 3.000 m2, i a més dels espais dedicats pròpiament a quiròfans, compta amb una sèrie de dependències auxiliars que configuren una zona molt ben estudiada per contribuir a facilitar la feina dels professionals, a la recuperació dels malalts i molt important, a facilitar informació puntual als familiars dels malalts intervinguts. En aquest àmbit de la informació als familiars cal destacar una venç tecnològic, com és un software que permet informar  d’una manera virtual als familiars mitjançant l’enviament de tres missatges de text a un telèfon mòbil dels familiars; aquests missatges informen del moment d’entrada al quiròfan del pacient, del moment que surt i és traslladat a l’àrea de recuperació post anestèsica, i del moment en que el malalt és traslladat a la zona de recuperació. Quan el malalt surt del quiròfan, algú de l‘equip quirúrgic telefona al mòbil dels familiars per informar dels resultats de la intervenció.

Per donar suport a l’activitat quirúrgica, a la planta -1 de l’edifici tècnico-quirúrgic hi ha una moderna central d’esterilització de 1000m2 que també s’ha posat en funcionament  d’una manera parcial, i que permet, mitjançant dos ascensors d’ús exclusiu comunicar l’àrea quirúrgica amb la central. Aquesta central incorpora un sistema de traçabilitat que, a través del marcatge de cada instrument, permet fer-ne el seu seguiment.

El problema derivat d’obrir la nova àrea quirúrgica per fases podria ser la pèrdua d’eficiència que tot plegat pot comportar si la gerència del centre no planifica molt acuradament la necessitat de recursos humans per atendre dues àrees quirúrgiques que funcionaran simultàniament. No és el mateix disposar d’una àrea quirúrgica centralitzada que tenir que “dividir” els efectius humans en dos àmbits diferents i molt distanciats físicament. Sigui com sigui, és una bona notícia pels malalts del Baix Llobregat i pels de tota la zona Sud de Catalunya que abasta fins a les Terres de l’Ebre, i que representen quasi dos milions de potencials usuaris, que l’Hospital Universitari de Bellvitge disposi de nous equipaments tecnològics que el facin encara millor.

La “propaganda oficial” del departament de Salut parla del nombre d’intervencions de més que es faran en aquests nous quiròfans i fa elucubracions sobre la possibilitat d’incrementar les intervencions totals que és capaç de dur a terme l’Hospital, utilitzant a l’hora els dos blocs quirúrgics dels que avui disposa. Això seria així si en paral·lel es contractessin els professionals de més que caldria. Però com que això no serà possible per què els pressupostos de l’ICS no ho permeten, ens hem de malfiar una vegada més del tradicional bla, bla, bla propagandístic del titular del departament i de la seva oficina de comunicació.


En qualsevol cas cal felicitar també als professionals de l’Hospital que amb aquesta inauguració han vist com una de les seves principals reivindicacions, encara que sigui parcialment, ha acabat sent realitat. A la qualitat excel·lent de la seva feina ara s’hi podrà afegir el poder-la fer d’una manera més còmoda amb els nous espais i més segura amb els nous equipaments i les noves tecnologies incorporades.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada