diumenge, 30 de juliol del 2017

Central de Resultats: Dades 2016 (I)


Com des de fa sis anys el Departament de Salut a través de l’AQuAS fa un exercici de transparència explicant com ha transformat el CatSalut els recursos del pressupost, en millorar á  salut dels ciutadans.


Aquest any la Central de Resultats (CR) incorporava per primera vegada dades sobre els servei d’emergències i sobre la formació especialitzada


Per raons que no varen ser explicades, li va tocar inaugurar l’acte al director del CatSalut David Elvira que va intervenir en lloc del conseller Comin, i de ben segur que molts ho varem agrair perquè es va passar del discurs polititzat i propagandístic del conseller, a una presentació de David Elvira, en la que va deixar de banda la ideologia i les consignes polítiques per parlar exclusivament des d’una òptica professional.

La CR mesura, avalua i difon cada any els resultats en salut del sistema sanitari català, i el coneixement de les dades genera un gran interès entre els professionals del sector.  En la seva intervenció el director del Servei Català de la Salut va començar ressaltant el magnífic aspecte que oferia l’escenari escollit per fer públics els resultats, i en primer lloc va destacar la validesa de les dades de la CR atès que faciliten el benchmarking entre les diferents institucions que configuren el CatSalut, fet que permet identificar les millors pràctiques, analitzar la variabilitat dels resultats, i saber com es cobreixen les necessitats dels malalts. “La Central de Resultats és una capital important del nostre sistema sanitari, i un test distintiu de la seva vocació d’excel·lència”, va dir David Elvira, que tot seguit va destacar tres valors de la CR:

Vocació de qualitat de tot el sistema sanitari
Solvència tècnica per avaluar i fer el tractament de les dades, passant de la dada al coneixement.
Integritat, valentia i honestedat per transparentar tot allò que ens passa, amb noms i cognoms

La CR cobreix dues necessitats del sistema sanitari: la Planificació operativa, i una rotunda aposta del Sistema Nacional de Salut català per la transparència. “La CR és una iniciativa que no és fàcil de trobar en altres agències a nivell internacional”, va afegir David Elvira.

David Elvira es va preguntar que aporta la CR als professionals, als ciutadans i als gestors sanitaris. En la seva opinió, als professionals els permet tenir una millor informació de la realitat i poder fer una millor assistència, mentre que els ciutadans poden disposar d’informacions fiables i comprensibles, i al temps que fomenta la seva participació. Als gestors sanitaris els permet consolidar la cultura d’identificar les bones pràctiques i poder-les fer extensives a tot el sistema sanitari.

La Central de Resultats posa de manifest uns molts bons resultats dels sistema sanitari públic català, però encén també algun semàfor amb la detecció d’algun problema del sistema, que caldrà que siguin analitzats adequadament per saber si són conjunturals o bé estructurals. David Elvira va cloure la seva intervenció dient que la CR “és sobretot un exercici de transparència de gran utilitat per a la presa de decisions a molts nivells.” 

Com es pot veure, ni un paraula dedicada al cofoisme, ni una referència a la ideologia, ni cap exercici de propaganda de cap tipus. Aquesta intervenció de David Elvira en l’acte de presentació del la Central de Resultats hauria de ser la tònica en lloc de l’excepció quan es tracta de parlar del sistema de salut. Més enllà de les ideologies, més enllà dels objectius de partit, més enllà de models teòrics, el que cal és poder parlar de la sanitat sense cap altre intencionalitat, valorant els seus resultats  en funció dels recursos que s’hi dediquen, i en aquest sentit, quan a Catalunya fem aquest exercici, l’eficiència és molt elevada. Ho podria ser més? Segurament; però tenim un sistema sanitari molt eficient.

Tot seguit va ser el torn de Toni Dedeu, director de l’AQuAS, i de Anna García-Altés, responsable de l’Observatori del Sistema de Salut, els que varen prendre la paraula per procedir a la presentació de les dades, però això ho veurem en la propera entrada al blog. 

(Continuarà...)              

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada