diumenge, 16 d’agost del 2015

Sembla que pel moment els col·lapses a urgències no hi són


Callaran una temporada aquells que anunciaven un cataclisme de gran magnitud quan el CatSalut va anunciar el tancament de llits d’aquest estiu?


Demanaran excuses aquells ajuntaments que van posar el crit al cel per què a l’estiu es tanquen llits?



L’estiu passat a finals del mes de juliol i començaments del mes d’agost es va produir en alguns hospitals de la xarxa pública catalana una pressió en els serveis d’urgències que va implicar la protesta de diferents organitzacions sindicals però també ciutadanes,  que denunciaven el tancament de llits com a responsable de la saturació en els serveis d’urgències. Fins i tot en algun hospital (Hospital de Bellvitge), hi havia malalts que es negaven a acceptar l’alta per, segons ells, evitar el tancament de les unitats d’hospitalització en que estaven ingressats. 

En aquest país, de construir eslògans en sabem força…
i de manipular a les persones de bona fe, també  
Aquest any, un mitjà de comunicació especialitzat en voler acabar amb el model sanitari català, i sempre bel·ligerant en contra de la Generalitat de Catalunya com El País, ja va començar a encendre els ànims de la població quan a principies del mes d’agost va denunciar el col·lapse en el servei d’Urgències de la Vall d’Hebron. Un diari que fa anys equivalia a les “galerades” del BOE, s’ha convertit tot d’una en un  instrument manipulador de la realitat política i sanitària de Catalunya en favor d’interessos que no semblen pas que siguin originaris de Catalunya.

Però no és només aquest diari qui ha utilitzat la sanitat pública amb finalitats partidistes, sinó que alguns ajuntaments catalans com el de Lloret, també varen voler aprofitar l’avinentesa per desgastar al Departament de Salut, protestant contra el tancament de llits a l’Hospital de Blanes, quan prèviament el Servei Català de la Salut havia anunciat en el Parlament de Catalunya la seva previsió de tancament de llits als hospitals públics catalans. També a les Terres de l’Ebre, algun sindicat va denunciar el tancament de Llits a l’Hospital Verge de la Cinta qualificant els fets com  “un abús repetitiu”.

I és cert, es tracta d’una situació repetitiva, per que any rere any es tanquen llits a la sanitat catalana, a l’espanyola i a tot Europa durant els mesos d’estiu. I es tanquen llits per una situació tan senzilla com entendre que els professionals sanitaris també fan vacances, però és que una gran majoria de malalts també se’n van de vacances, o en tot cas no volen ser operats a l’estiu, de manera que en el període estival es programen menys sessions quirúrgiques a tots els hospitals de mig món.  Però a banda d’això, hi ha encara un altre aspecte a considerar que és el qualitatiu. Partint de la base que el personal mèdic ha de fer vacances per que hi té dret, mantenir l’activitat quirúrgica (i per tant els llits de tot l’any) requeriria la contractació de substituts. I la pregunta és, on són aquests substituts? I si n’hi haguessin, quines garanties de bona praxis es podrien donar als malalts?. Per tant, agradi o no, no hi ha altre alternativa que operar menys als mesos d’estiu, durant el període vacacional del personal mèdic, i com que s’opera menys aprofitar per tancar uns llits que altrament restarien buits i implicarien un malbaratament dels recursos públics.     
Tot plegat fa pensar que existeix una campanya premeditada i també repetitiva per denunciar cada any en arribar aquestes dates, el tancament de llits. Campanya que va dirigida a manipular a l’opinió pública fent-li veure que els llits es tanquen com a conseqüència de les retallades, quan la realitat és que es tanquen per sentit comú.


A banda de tot, i per si calien més explicacions, el tancament de llits dels hospitals de la xarxa hospitalària pública a Catalunya és un tancament flexible que es pot ajustar a la pressió assistencial existent, de manera que si en algun moment els llits de l’hospital són insuficients, la gerència pot activar en qualsevol moment les unitats d’hospitalització tancades si aquesta pressió assistencial així ho requereix.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada