diumenge, 26 de febrer del 2012

Big Bang a l’ICS: Plantejament amb contradiccions




Comentava en la última publicació en aquest blog, que l’ICS ha anunciat la creació de 22 empreses públiques per intentar dotar de major autonomia de gestió a tota la seva  xarxa assistencial de primària i hospitalària. Es pretén dividir tot l’ICS en aquests 22 ens, dos dels quals (Hospital Arnau de Vilanova de Lleida i 26 equips d’atenció primària  de la demarcació de Girona) començaran a rodar ben aviat com a prova pilot.

Al conseller Ruiz li encantan els micròfons dels mitjans. Ara vol recuperar
 imatge amb aquest plantejament a l'ICS. Que tingui sort! 

També avançava que al meu entendre la intenció bàsica de tot plegat és la de dinamitar aquest monstre en que s’ha acabat convertint l’ICS. Només a través de la seva fragmentació es pot intentar que els diferents fragments es puguin gestionar; tot l’ICS sencer en el seu conjunt està clar que no és possible.

Ara bé; la forma en que s’ha decidit fer, pot resultar qüestionable si més no en un moment en el que l’administració pública vol fer un esforç de racionalitat eliminant estructures innecessàries i ineficients. En aquest sentit sembla que es volen reduir de forma dràstica les empreses públiques tant a nivell estatal com del govern de la Generalitat, i és precisament en aquest moment, i amb aquesta conjuntura quan l’ICS ens avisa que ells es volen fragmentar mitjançant la creació de 22 noves empreses públiques? És coherent tot això? Segur que tenen el vist i plau del màxims responsables polítics del país? Jo diria que el discurs de presidència de la Generalitat avui és un altre.

Una de les obres d'INNOVA a Reus, paralitzada
per manca de recursos

Jo crec que la fragmentació és del tot necessària, però la fórmula ha de ser mitjançant empreses públiques?  22 noves empreses públiques vol dir entre altres coses 22 consells d’administració diferents, 22 estructures de poder noves a Catalunya més enllà del propi Departament  de Salut. Vol dir (suposant uns consells d’administració integrats només per 10 membres) 22 gerents; 22 directors mèdics o assistencials, 22 secretaris del consell, tots ells amb les seves respectives retribucions. Vol dir 220 dietes d’assistència als consells al mes. Vol dir en definitiva gastar un dineral només en estructura administrativa per cada una d’aquestes empreses públiques. Estem segurs que aquest és el camí?  

El nou Hospital de Reus, promogut per INNOVA, amb un cost excessivament
 elevat per les necessitats de la població que até.

No em puc estar de comentar a més que aquest plantejament té similituds amb la realitat d’INNOVA a Reus. Recordem que Josep Prat expresident d’INNOVA és l’actual president del Consell d’Administració de l’ICS. INNOVA va teixir unentramat d’empreses públiques a l’Ajuntament de Reus que li està costant molts mals de cap a l’alcalde actual d’aquesta localitat i que ha dut  a l’oficina  antifrau a indagar les activitats de Prat per una pressumpta incompatibilitat de càrrecs. A banda del que resulti d’aquesta investigació (sobre la que cal respectar el principi d’innocència) sembla que INNOVA s’ha trobat amb unes pèrdues milionàries que ofeguen d’una manera molt greu la tresoreria de l’Ajuntament de Reus. És preocupant imaginar similituds entre INNOVA i l’ICS.  Podria ser catastròfic.

Manifestació contra la gestió de Prat 


Finalment, vull comentar un altre aspecte relacionat amb aquest plantejament. Per dur a terme aquesta fragmentació de l’ICS calen 22 gerents. Dels actuals, només 3 o 4 mereixen aquesta responsabilitat professional. La resta són oportunistes  amb carnet de partit o sense, sense cap experiència professional que els habiliti per estar al davant d’aquesta etapa que serà dura, difícil i complicada. D’on sortiran els gerents? Dels partits polítics? De l’amiguisme?

Si les coses no es fan bé, l'ICS pot passar d'un Big Bang a Súper Nova

Cal saber a més que de l’actual equip, alguns dels gerents més professionals i per tant bons, estan a punt de deixar l’ICS per que el mercat els ofereix millors retribucions. Com els substituiran? Amb un ICS sense professionals de la gestió de nivell,  l’experiència està condemnada al fracàs.

El projecte de Big Bang de l’ICS pot acabar en “Súper Nova”


2 comentaris:

  1. Coneixeu molt be la talla dels gerents. De la seves camarilles, millor que no en parlem.
    Joan

    ResponElimina
  2. Malauradament dels gerents actuals de l'ICS només en salvo 3 o 4 a tot estirar. La resta, o amiguets dels que manen, o gent de carnet, o llestets oportunistes. Aquesta gent no pot ser la base sobre la que pivoti tota la moguda que és vol dur a terme.

    ResponElimina