dijous, 31 d’octubre del 2019

Sanitaris per la República, una entitat solidària


Sanitaris per la República fa una tasca arriscada socorrent persones al bell mig dels aldarulls, posant en risc la seva pròpia integritat física. Són un col·lectiu que va néixer fa tot just un any, arrel de la idea que va tenir el seu fundador, veient les actuacions de la policia nacional i la guàrdia civil l’1-O, i dels ferits que hi va haver a Barcelona el dia de la detenció del president Puigdemont a Alemanya
 



Actuen uniformats, amb un casc groc i unes armilles del mateix color, van equipats amb una motxilla on porten el material sanitari i sempre porten una bandera que els identifica. La seva missió és donar suport sanitari en les manifestacions i concentracions de caràcter social per una Catalunya Republicana, Independentista, Feminista i Antifeixista i respondre a les necessitats sociosanitàries amb la màxima celeritat i eficiència, emprant tots els recursos possibles.




Fa uns dies, ressaltava l’actuació del SEM en els aldarulls viscuts a Catalunya des que es va fer pública la sentència contra els presos polítics catalans. Ferits de diversa consideració, contusionats, quatre persones que havien perdut un ull és un balanç lamentable fruit d’alguns incontrolats violents i també de la violència policial. Aquesta excel·lent actuació del Servei d’Emergències Mèdiques ha estat reconegut per la pròpia consellera Alba Vergés als quals ha agraït l’assistència exemplar que varen prestar.

Tanmateix, la prestació d’assistència sanitària als ferits dels dos bàndols (manifestants i forces de la policia) va tenir també uns altres protagonistes. Es tracta de “Sanitaris per la República”, que és una associació sense ànim de lucre, altruista, fundada per el rubinenc Màrius Pallarès, infermer que treballa a l’Institut Guttmann, que avui compta amb més de 800 voluntaris de totes les professions sanitàries. Metges, infermeres, auxiliars, socorristes, etc. Van uniformats per tal que siguin clarament identificats, i es situen, a diferència del SEM, al bell mig del lloc on creuen que es poden produir els enfrontaments violents.

Cal aclarir que el SEM no es pot situar en els llocs que ocupen els “Sanitaris per la República” atès que com és obvi les ambulàncies no poden estar al mig de les manifestacions. Sanitaris per la República cobreix doncs unes necessitats no cobertes fins ara com és el fet d’estar dons de la manifestació fet que els permet una atenció molt més ràpida als ferits.      

Sanitaris per la República intenta cobrir el màxim d’espai possible, interpretant com serà la manifestació  i distribueixen els equips de sanitaris en els llocs on preveuen que hi hauran càrregues policials; quan aquestes apareixen identifiquen els ferits i fan una primera intervenció i si cal avisen al Servei d’Emergències Mèdiques per transferir els ferits i que aquests els portin als hospitals.  

Des de la seva aparició ara ja fa un any, han anat superant les dificultats que van sorgir a conseqüència de la seva aparició en els llocs de conflicte. Mica en mica, tan la policia com el SEM han entès el seu paper i accepten i respecten la seva presència per la bona feina que fan. Com ja ha quedat explicat anteriorment, tot i que ells són independentistes i defensors de la república catalana, atenen a qualsevol ferit independentment de si porta o no porta uniforme, i de les característiques d’aquest uniforme si és que en porta; abans de tot són sanitaris. En una nit d’una manifestació “normal” poden fer entre 70 i 80 atencions, però divendres 25 d’octubre, van quedar desbordats per els greus enfrontaments i van haver d’atendre a més de 300 ferits. 

L’associació es finança per la via de les aportacions dels voluntaris i de la gent en general. Com exemple de com obtenen els recursos cal explicar que volien comprar un desfibril·lador i un ninot per fer pràctiques; van obrir un procés de micro-mecenatge demanant 3.500€. A les poques hores, ja n’havien recollit 20.000. Això els ha permès poder comprar 10 desfibril·ladors.

El seu objectiu és dissoldre’s quan siguem una república


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada