dimarts, 29 d’octubre del 2019

La voracitat de l’Ajuntament de Reus amb els diners de la sanitat pública arriba a uns límits inadmissibles


   

L’Ajuntament reusenc aprova la venda de GECOHSA (empresa propietat de l’Hospital de Reus que gestionava l’Hospital de Mora), al Servei Català de la Salut per 1,5  milions d’€. 
Recordem que GECOHSA va manllevar un mínim de 7,2 milions d’€ de l’Hospital de Mora per evitar la liquidació de l’Hospital de Reus, que arrossega des de fa uns anys un dèficit impossible, malgrat el tracte de favor que rep des del CatSalut. 



La pàgina web de l’Hospital de Reus no dona cap informació sobre la liquidació dels últims exercissis econòmics fet que impossibilita fer un seguiment dels seus resultats; per tant no es pot saber, entre altres coses,  que ha passat a l’any 2018. Aquesta manca de transparència resulta del tot inadmissible; l’opinió pública té dret a saber que està passant realment a l’Hospital de Reus.   


Des de fa ja uns anys, el CatSalut no ha deixat d’injectar diners a l’Hospital de Reus per intentar salvar la sostenibilitat d’un centre que per les seves característiques no podrà equilibrar els seus números mentre els polítics no deixin de ficar les seves urpes en el que hauria de ser només un problema de gestió. Plantilles excessives en alguns àmbits i escasses en altres, espais que no serveixen per a res, però tenen un cost de manteniment, cartera de serveis que no es correspon amb el volum de població de l’àrea de referència, condicions laborals per sobre de les del sector, etc., són, entre altres, les causes d’un disbarat que va començar en el disseny d’un centre monumental i que ha acabat com el rosari de l’aurora per la intervenció dels polítics coartant les decisions de gestió que no han permès aplicar.

L'Hospital de Mora
L’Hospital de Reus està rebent per part del CatSalut un tracte de favor que ja voldrien per a ells la majoria d’hospitals dels sistema sanitari públic de Catalunya. Malgrat això el dèficit de l’Hospital ha anat persistint any rere any, sempre al voltant dels 3 o 4 milions d’€ anuals. A l’any 2016, per evitar al seva liquidació, l’Hospital de Reus va haver de manllevar 4 milions d’€ dels comptes de l’Hospital de Mora, que era gestionat per l’empresa GECOHSA propietat de l’Hospital de Reus. A l’any 2017 es va repetir l’espoli de l’Hospital de Mora per un import de 3,2 milions d’€. No ha transcendit que va passar al 2018, tot i que l’Hospital de Reus va continuar amb números vermells.

Després de diferents alternatives sobre el futur de l’Hospital, que encara no estan aclarides, més enllà que el CatSalut l’integrarà a la seva xarxa d’empreses públiques i consorcis, han aparegut diferències d’apreciació entre el departament de Salut i l’Ajuntament de Reus  en diferents àmbits de l’acord que hauran d’acabar signant. Entre el desacords destaca que l’Ajuntament de Reus vulgui cobrar un lloguer per la cessió de l’edifici del nou Hospital al CatSalut quan el cost de mateix va ser pagat íntegrament per el CatSalut. Sembla com si el consistori reusenc ens vulgui prendre el pel a tots els catalans, cobrant lloguer per un edifici que li han pagat els ciutadans de Catalunya amb els seus impostos. Una vergonya si això acaba sent així.

Com és sabut, l’exconseller de Salut Toni Comin va anunciar la constitució de l’empresa pública “Salut Terres de l’Ebre” que l’actual conseller d’economia Pere Aragonès ha estat vetant fins que finalment s’ha adonat que mantenint aquesta actitud li estava costant més el farcit que el gall. Tanmateix la decisió final passa per que el CatSalut  compri a l’Hospital de Reus l’empresa GECOHSA, i una vegada adquirida, transformar-la en la nova “Salut Terres de l’Ebre”.

Coneguda la decisió del conseller d’Economia de la Generalitat, l’Ajuntament de Reus ha corregut a valorar el preu de GECOHSA i aprovar-ne la venda al CatSalut per un import d’1,5 milions d’€. Un nou intent de prendre el pel als catalans, perquè cal tenir present que GECOHSA deu, pel cap baix, 7,2 milions d’€ a l’Hospital de Mora. I els actius de GECOHSA, més enllà del contracte amb el CatSalut no semblen a priori que siguin significatius com per compensar el deute amb l’Hospital de Mora, per més que ara intentin fer veure que estan invertint a l’Hospital de Mora; tot plegat misèria i companyia. Cal afegir a més que una bona part del personal de GECOHSA, serà subrogat per la nova empresa “Salut Terres de  l’Ebre”. D’on surt per tant aquest 1,5 milions d’€ ?. Qui s’ho ha tret del barret?

Tinc el convenciment que el CatSalut pararà molta atenció abans no signi cap acord amb l’Ajuntament de Reus. Les coses no poden quedar així, amb el consistori reusenc, origen del problemes, rient-se de tot Catalunya. Acceptar aquests plantejaments del consistori reusenc seria com donar pàbul a aquells que comencen a dir que la clau del problema rau en el fet que la presidència del consell d’administració de l’Hospital de Reus, recau des de fa anys, en persones vinculades a ERC. Confiem doncs en la bona praxi del CatSalut.   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada