diumenge, 3 de febrer del 2019

Patronals i Metges de Catalunya, inicien una tímida aproximació


Les patronals del sector sanitari concertat s’han reunit amb el sindicat Metges de Catalunya, per intentar apropar postures davant de la convocatòria de vaga prevista entre els dies 18 i 22 de febrer.  El proper dimarts dia 5 de febrer, hi ha convocada una reunió de mediació a la seu del departament de Treball en la que les parts en conflicte, i amb l’absència del CatSalut, intentaran establir les bases per aconseguir algun acord que permeti desconvocar la vaga. La reunió que han celebrat no es pot considerar que hagi significat cap avanç; ha estat una mera presa de contacte. Ha quedat clar que sense la intervenció directa o indirecta del CatSalut no es poden aconseguir recursos addicionals per satisfer algunes de les demandes dels metges, tot i que hi ha qüestions que no requereixen noves aportacions dineràries al sistema de salut.Veurem si el CatSalut aconsegueix escapolir-se de la negociació, i en tot cas caldrà que el compromís de la consellera Vergés de fer de facilitadors d’una entesa entre el sindicat mèdic i les patronals sigui certament efectiu, no es quedi en un simple anunci i serveixi per desconvocar la vaga. Recordem que la vaga té les seves arrels en el descontentament del col·lectiu mèdic que no ha vist en cap cas compensat l’esforç que han fet mantenint ininterrompudament la qualitat de l’assistència aquests últims deu anys, malgrat les retallades, amb una considerable pèrdua del seu poder adquisitiu. Per reblar el clau només ha faltat que en aquesta última negociació del conveni col·lectiu les reivindicacions mèdiques no hagin estat tingudes en consideració per unes patronals amb una visió de curt abast.








Aquesta no hauria de ser la imatge de la negociació entre
el CatSalut i Metges de Catalunya 
Metges de Catalunya ha convocat la continuació de la vaga dels metges dels centres concertats que es va començar la última setmana de novembre passat, i que es durà a terme entre els dies 18 i 22 de febrer, amb marge de temps suficient per poder negociar acords que permetin desconvocar-la. Tot i que la consellera de Salut Alba Vergés, havia anunciat la seva intenció que el departament de Salut fes de “facilitador” del diàleg entre les patronals del sector i el sindicat Metges de Catalunya, la reunió d’avui s’ha dut a terme per una trucada del sindicat a les patronals demanant si volien tenir una trobada amb ells, abans de la reunió de mediació del dia 5, que havia convocat el departament de Treball. La resposta de les patronals ha estat immediata i la reunió s’ha dut a terme, tot i que no ha servit per apropar postures. Segurament tampoc era el moment, però es bo que hi hagi diàleg, que es parli, i que s’intenti arreglar per part de les patronals haver deixat de banda les reivindicacions dels metges a l’hora de pactar el conveni col·lectiu del sector. Sembla doncs que avui per avui, aquell paper de facilitadors dels acords que la consellera Vergés havia anunciat, encara no ha produït efectes.

De la reunió es desprèn que si el CatSalut no s’implica en la negociació serà molt difícil trobar camins d’entesa. I això perquè les patronals tenen les mans lligades; no poden acordar una major despesa si el CatSalut prèviament no dona el seu vist i plau; no es pot fer cap pacte que impliqui una despesa sense que el CatSalut garanteixi que hi posarà els diners necessaris per assumir-la. En entrades anteriors he defensat que el CatSalut hauria de ser present en aquestes negociacions, atès que els consorcis sanitaris i les empreses públiques del sector li pertanyen. Molts metges que han convocat la vaga seran metges del CatSalut; així, directament.

Per la seva banda el CatSalut sap quina serà l’assignació econòmica que rebrà dels pressupostos de la Generalitat per aquest any 2019, i aquest pressupost incorpora com a aportacions noves, les despeses derivades dels acords del conveni col·lectiu signat al novembre, però no inclou les reivindicacions del metges que varen quedar fora. Per tant, el CatSalut intenta no implicar-se en la negociació perquè no té marge econòmic per negociar, i les patronals sense la benedicció del CatSalut tampoc poden hipotecar unes despeses que després els centres concertats no les podran pagar. Quina és la clau de volta de la situació?.

Certament la sortida és complicada. És una d’aquelles ocasions en les que l’art de la política juga un paper fonamental. L’empatia entre les parts en conflicte és del tot necessària. Patronals, sindicats i també del CatSalut haurien de entendre’s per el bé dels serveis sanitaris públics. La primera vaga dels metges de la concertada del finals de novembre passat es va tancar malament i ara n’estem pagant les conseqüències. El malestar mèdic és molt elevat i aquest conflicte no es pot tancar en fals com l’anterior. Per tant, cal molta ma esquerra, però sobretot cal política. La POLÍTICA amb majúscules és la que permet resoldre conflictes; no crear-los. I aquest conflicte requereix política, molta política...  


  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada