dimecres, 9 de novembre del 2011

La vaga de metges


Finalment, s’ha confirmat una notícia que des que varen començar les retallades una mica abans de l’estiu estava en boca de tothom. El Sindicat Metges de Catalunya ha presentat la petició de vaga al Departament de Treball, pels dies 15 i 16 de novembre (dimarts i dimecres de la setmana vinent), és a dir la mateixa setmana  en que es celebraran les eleccions al Congrés de Diputats. 

El coneixement de la notícia em produeix una sensació una mica ambigua: d’una banda entenc que durant l’any s’han produït fets significatius que han afectat al col·lectiu de metges, i per tant entenc lògica una vaga. El que ja no em sembla tan lògic és que la vaga es plantegi ara 4 dies abans de les eleccions; semblaria com si la vaga tingués altres finalitats diferents a les apuntades pel sindicat, atès que ara portem ja unes setmanes de certa tranquil·litat amb el tema de les retallades.

El Dr. Albert Tomàs, president del
 sindicat Metges de Catalunya

Analitzem les motivacions de la vaga segons l’escrit que el sindicat Metges de Catalunya ha enviat a Treball. Bàsicament fonamenten la vaga en tres qüestions diferenciades: recuperar el nivell pressupostari del 2010 (això implica entre altres coses recuperar els nivells salarials que juntament amb altres fets van generar la crisi del sector), que l’ICS deixi de fer contractes de 25 hores (fet del tot legal al meu entendre), i que es faci un conveni franja exclusiu pels metges en el que es recullin les seves reivindicacions.

No vull jutjar si són motius prou vàlids o no per justificar una vaga; és evident que els màxims responsables del sindicat han considerat que si. Tanmateix em sembla contradictori que s’incloguin temes propis i exclusius de l’ICS en la convocatòria d’una vaga que es pretén sigui secundada també pel sector concertat. Tot plegat una mica sospitós.

Per els rumors que corren pel sector semblaria com si la vaga hagués de tenir una acollida minsa en el sector concertat, on en algunes assemblees els metges no s’han mostrat massa partidaris de secundar-la. En canvi, en les assemblees fetes als hospitals de l’ICS es confirmaria que en els seus centres la vaga podria tenir una incidència significativa.

El conseller Ruiz (centre) amb el  Dr. Gallego (esquerra)
secretari general de Metges de Catalunya 

Per altre banda, escoltant les motivacions que directius del sindicat Metges de Catalunya estant donant a través dels mitjans, diuen que tenen constància que el Govern de Catalunya s’està plantejant una nova retallada per l’any 2012 del 4,8%.

Desconec com poden tenir constància d’una situació que s’està negant per activa i per passiva tant per part del conseller Ruiz com del propi President Mas. Aquests dies, mitjans de comunicació i patronals dels sector s’esforcen a explicar que per l’any vinent les disminucions del pressupost al Departament de Salut no afectaran ni  a les tarifes ni a l’activitat, ni tampoc a les parts variables dels contractes, i que en canvi es pensen aconseguir estalvis en la despesa farmacèutica, en l’eliminació d’alguna estructura poc eficient del propi departament i sobre tot en la regulació del terciarisme a Catalunya. En qualsevol cas asseguren que no hi hauran retallades que afectin a l’assistència.

Per altre banda, les patronals del sector (UCH i CSSC) han elaborat un manifest conjunt en el que s’oposen a la vaga. Per la seva part, els sindicat mantenen postures diferents davant la convocatòria de vaga: mentre CCOO i el CATAC s’hi oposen, l’UGT hi dona un tebi suport.

Sembla doncs que davant de la convocatòria de vaga, no tothom ho té tan clar com el sindicat de Metges de Catalunya i alguns hi veuen una certa maniobra política i de desgast del govern aprofitant unes eleccions que estan ja molt a prop. Ho seguirem per veure que en resulta de tot plegat. De moment, en la sessió de conciliació d’aquest matí a Treball, no hi ha hagut acord. La vaga es confirma.


          

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada