diumenge, 10 d’abril del 2022

Canvis a les gerències hospitalàries: renovació generacional


Les gerències hospitalàries passen períodes de certa estabilitat i tot d’una el sistema comença a moure’s, amb canvis sovint encadenats. Veníem d’uns anys de certa calma, amb estabilitat al capdavant de la majoria d’hospitals de la xarxa pública catalana, quan tot d’una ha començat una d’aquelles etapes de canvis amb l’aparició de nous lideratges i la consolidació d’altres ja existents que assumeixen responsabilitats més importants.
Una Nova generació de directius està agafant el relleu a antics dirigents que ja portaven anys al front de diferents hospitals de la xarxa pública catalana. 
És el cas del Consorci Hospitalari de Vic, del Consorci Sanitari Integral, de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, i del Institut Català d’Oncologia.


La Sra. Sara Manjón
Començant pel Consorci Hospitalari de Vic, els moviments s’inicien quan el seu gerent Pere Soley, al juliol de l’any passat decideix que ha arribat el moment de jubilar-se. Soley acumula una amplíssima experiència en la sanitat catalana com a gestor en diferents hospitals: Vall d’Hebron, L’Aliança, Bellvitge, Germans Trias de Badalona, l’Institut Català de la Salut, Vic... una experiència certament molt àmplia i transversal que li ha aportat una visió estratègia i un coneixement del nostre sistema sanitari molt important. Al llarg de la seva carrera professional, Pere Soley ha estat a més d’un molt bon gestor, un descobridor de nous talents i la seva substitució al front de la gerència de l‘Hospital de Vic n’és una prova. Va ser a l’època en que Pere Soley era gerent del Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, quan va incorporar al seu equip de direcció a la Sra. Sara Manjón com a responsable de Recursos Humans.
 

La Sra. Sara Manjón, llicenciada en Dret, provenia d’una empresa consultora especialitzada en la gestió dels recursos humans. Des de l’Hospital de Badalona Sara Manjón va acompanyar a Pere Soley a l’ICS quan aquest en va ser anomenat gerent, i anys més tard, quan va deixar l’ICS, el va acompanyar també al Consorci Hospitalari de Vic, sempre assumint responsabilitats relacionades amb la gestió de persones i equips. Posteriorment, Manjón va ser cridada pel Servei Català de la Salut, on va exercir el càrrec de directora de Professionals i Organitzacions, i dos anys més tard, ha tornat al Consorci Hospitalari de Vic, ara per assumir-ne la gerència substituint a qui havia estat el seu cap en diferents etapes professionals.

 

Sara Manjón, a banda del seu títol de dret, és Màster en Administració d’Empreses, Màster en desenvolupament d’organitzacions i consultoria de processos, i ha cursat el Programa de Desenvolupament Directiu de l’IESE. Per formació, coneixements i experiència, Sara Manjón és una persona del tot capacitada per assumir la gerència del Consorci Hospitalari de Vic i així ho va entendre el seu Consell Rector. Segur que ho farà molt bé. Ha assumit el càrrec, amb molta il·lusió, i amb l’objectiu de sumar dins d’una organització que coneix molt bé, i ajudar a aconseguir que tothom aporti el millor de si mateix, en benefici de tota la població d’Osona, a la qual es deuen.  

 

Un altre canvi, aquest molt més recent és el del Dr. Manuel Álvarez del Castillo, què deixa la gerència de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, per assumir la direcció general del Consorci Sanitari Integral, atès que el Dr. Carles Constante, el seu director general actual, ha decidit afrontar nous reptes professionals.

 

El Dr. Manuel Álvarez del Castillo
El Dr. Álvarez és metge especialista en Cures Intensives, doctor en Medicina i Cirurgia, va exercir la seva professió a l’Hospital Mútua de Terrassa, on amb el pas del temps va assolir la direcció mèdica. Des de la Mútua va fer el salt professional a la gerència de l’Hospital de Martorell quan la Mútua de Terrassa es va fer càrrec de la gestió d’aquest l’Hospital, on ha desenvolupat una gestió molt positiva, sent actor decisiu en la millora de la qualitat assistencial en aquest centre i l’assoliment de l’equilibri pressupostari. El Dr. Álvarez també ha aconseguit que la gran majoria de professionals es sentin a gust amb la seva feina i el seu entorn de treball i estimin la institució, a banda de millorar molt la situació econòmica de l’Hospital des de la seva arribada. Tant és així que quan la Mútua de Terrassa va deixar de gestionar l’Hospital, el seu patronat va demanar al Dr. Álvarez que malgrat que ell era un “home de la Mútua”, continués assumint la gestió de l’Hospital de Martorell, ara contractat directament per la Fundació. 

El Consorci Sanitari Integral és una de les institucions del sistema sanitari públic català de major envergadura i transversalitat atès que incorpora moltes línies de prestació assistencials. Inclou els Hospitals de Sant Joan Despí, l’Hospital del Dos de Maig a Barcelona i l’Hospital General de l’Hospitalet. També inclou un Centre Sociosanitari a l’Hospitalet de Llobregat, un CAP a Barcelona ciutat, dos CAP a l’Hospitalet,  tres Centres d’Atenció Especialitzada a Cornellà de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat i a la Ronda la Torrassa a l’Hospitalet, així com dos centres residencials. Són en conjunt més de 3000 professionals en els diferents nivells assistencials esmentats. 


Aquest és un repte major per a qualsevol gestor, i al Dr. Álvarez, assumir aquesta direcció general l’il·lusiona profundament, fet que l’ha portat a deixar l’Hospital de Martorell on s’ha sentit molt a gust i reconegut. La bona feina duta a terme per el Dr. Manuel Álvarez representa la consolidació professional d’un lideratge en el camp gerencial, en el que ha demostrat sobradament la seva expertesa i capacitació. Li desitjo els millors èxits; se’ls mereix com a bon professional que és, però també com a persona. Un deu. 

 

A banda de la seva formació com metge especialista, el Dr. Álvarez ha seguit un programa d’alta direcció d’empreses (PADE) a l’IESE, és diplomat en Direcció de Serveis Integrats de Salut per ESADE. Per entendre com és el Dr. Manuel Álvarez destacaria la frase que encapçala la seva pàgina de Linkedin: “Si puedes soñarlo, puedes hacerlo”.

 

Per altre banda l’ICO també ha format part de la moguda directiva. Fa ja tres mesos la seva antiga gerent, veient que els aires no eren els més propicis per ella, va decidir canviar l’Hospital Duran i Reinalds per la Fundació Sant Francesc d’Assis de la que és directora general. La seva plaça a la gerència de l’ICO ha estat assumida per el Dr. Ramon Salazar, fins ara Cap de servei d’Oncologia Mèdica i Cap d’Investigació Clínica i Translacional del mateix Hospital.            

 

Aquestes fitxes de dominó que es van movent, esperen encara un altre moviment, el del nou destí professional del Dr. Constante que no tardarem a conèixer, i el substitut del Dr. del Castillo a l’Hospital de Martorell. Una nova i brillant fornada de dirigents hospitalaris “is coming up”.           

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada