dissabte, 3 de juliol del 2021

Ciutadans i autoritats sanitàries del país, som els culpables





Es dirà que els ciutadans en general hem estat poc responsables davant la Covid i no els faltarà raó als que així ho afirmin. Una berbena de St. Joan en la pràctica sense restriccions, amb les platges plenes a vessar com si tal cosa, les discoteques a tot gas, els “botellots” i festes il·legals com a forma d’esbarjo generalitzat, una baixada de la guàrdia precipitada i un relaxament temerari de les restriccions i mesures de seguretat estan a la base d’un nou i perillós repunt de la Covid.
I és què no n’aprendrem mai. A cada baixada de la guàrdia li ha correspost un increment de contagis, i això ho hem vist una vegada i un altre durant aquest darrer any i mig en el què el virus porta instal·lat a casa nostra. Tanmateix les experiències anteriors no ens serveixen de res i ja estem davant de la cinquena onada de la Covid.

Risc de rebrot per municipi a 28-06-21
No és que l’home s’entrebanqui dues vegades en la mateixa pedra, és que nosaltres ja ens hi hem entrebancat cinc vegades. Ciutadans i autoritats sanitàries independentment del seu color polític, hem demostrat sobradament la nostra incompetència generalitzada. Sembla mentida que entre uns i altres siguem incapaços d’actuar amb consciència davant del risc que comporta conviure amb el virus. 
Les pressions d’interessos particulars d’alguns lobbys econòmics com els de l’oci nocturn, la restauració o els del sector turístic entre molts altres, han portat a les autoritats sanitàries a relaxar unes mesures que mentre es van mantenir van permetre reduir considerablement els efectes de la Covid, però què malgrat totes les proclames d’aquestes empreses dient que els seus establiments “eren segurs”, tot plegat ha significat un increment preocupant dels contagis. 
Per la seva banda els ciutadans tampoc hem sabut estar a l’alçada i tan bon punt s’han relaxat les mesures, tots hem contribuït a l’expansió del virus.
És difícil entendre perquè algunes escoles han permès als ses alumnes sortir de viatge de fi de curs. Aquest és el professorat que tenim a les nostres escoles, incapaç de fer entendre als alumnes la perillositat del moment què estem vivint?. I els pares que han acceptat què els seus fills se’n vagin de viatge amb la què està caient? La veritat és que costa d’entendre tot plegat.
Mentre tot això passa, hem vist com aquests tres darrers dies els nous contagis superaven les 15.000 persones i com la velocitat de propagació era superior a 2, fet que implica que cada persona que ha contret la malaltia en contagiï altres dues. El departament de Salut relaciona aquest brutal increment de nous contagis amb la presència de la variant delta del virus que sembla molt més contagiosa que altres mutacions i que afecta sobretot a la població més jove atès que la majoria d’ells encara no estan vacunats ni tan sols amb la primera dosi. Però sigui com sigui, la manca d’una actuació assenyada per part de l’administració sanitària és una evidència. En l’anterior govern, i en aquest, i això s’ha de dir. 

Risc de rebrot per municipi a 3-07-21
La permissivitat que hi ha hagut per la berbena de Sant Joan l’estem pagant molt cara. Els que van sortir de festa i també els que ens vàrem quedar a casa. I és que en aquestes qüestions de salut pública paguen justos per pecadors. Per això  cal exigir fermesa al nou conseller de Salut. Una fermesa què tenia en l’etapa anterior quan actuava com a  secretari de Salut  Pública, però que sembla que ha perdut ara exercint com a conseller. Tant fortes són les pressions dels diferents lobbys que aconsegueixen canviar l’actitud de persones sensates? 
No estaria de més que des d’ensenyament es revisés com ha anat això dels viatges de fi de curs que han causat una forta propagació de la malaltia. I no estaria tampoc de més, què el “Procicat” es replantegés qui l’ha d’integrar i quina formació han de tenir les persones que l’integren. Ha quedat sobradament demostrat que el Procicat actual no és precisament un organisme del que els ciutadans ens en puguem fiar.      
Cal mantenir-nos en alerta màxima i no baixar la guàrdia, cal seguir amb les mascaretes i altres mesures de protecció, diguin el què diguin les autoritats polítiques i sanitàries, diguin el què diguin els savis del “Procicat” i diguin el què diguin els grups econòmics interessats només a “fer caixa”... encara què aquesta sigui de fusta. Fins que més del 70% de la població no hagi rebut la pauta complerta de la vacuna, hem de mantenir-nos en situació de màxima alerta, ens hi va la salut.   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada