dissabte, 8 de maig del 2021

Les patents de les vacunes... cal suprimir-les?


Aquest és un debat delicat on totes les opinions poden estar ben fonamentades malgrat que algunes s’acabin contradient amb d’altres. Desenvolupar una vacuna requereix de quatre factors: temps, coneixements, mitjans tècnics i recursos econòmics. Tots quatre elements han d’estar coordinats per aconseguir resultats positius. Aquests quatre elements han d’estar a més emmarcats en el sí d’una organització que permeti que es puguin crear sinèrgies dels uns amb els altres, atès que un, sense qualsevol dels altres, no podrà assolir per ell mateix els resultats que es persegueixen. A aquests quatre elements esmentats cal afegir-hi doncs l’aglutinador de tot plegat que és el laboratori.


 El temps esmerçat per aconseguir una vacuna té un cost; igualment adquirir els coneixements necessaris per poder desenvolupar vacunes ha costat diners als investigadors que es dediquen a aquestes tasques; els mitjans tècnics tampoc els regala ningú, i els recursos econòmics tenen també un cost, si trobes qui vulgui finançar el projecte, i a més són necessaris per aconseguir remunerar els tres elements prèviament esmentats. Per altre banda també cal remunerar als propietaris del laboratori que són els que han acceptat corre risc amb els seus diners quan varen decidir posar en funcionament el laboratori. Per tant, sense recursos econòmics no hi ha possibilitat de desenvolupar una vacuna ni de fer gairebé res a la vida. Aquestes recursos econòmics necessaris per posar en marxa una indústria com la farmacèutica poden ser públics, privats o mixtos, i segons siguin d’una o altre procedència el debat pot prendre direccions diferents. 



 

Per això, aquests dies, diferents governs, grups, associacions i líders d’opinió s’han posat d’acord per demanar la supressió de les patents de les vacunes que protegeixen la fabricació d’aquests elements clau en la lluita contra la Covid-19, mentre que els laboratoris, altres líders d’opinió i determinats governs s’han posicionat en contra d’aquest alliberament de les patents. Com es posen entendre aquestes opinions antagòniques?

 

Per mirar de treure’n l’entrellat, donem un cop d’ull als avantatges d’eliminar les patents. La conseqüència més immediata d’eliminar patents és que qualsevol laboratori mínimament preparat i sempre que estigui degudament homologat podrà fabricar vacunes; les que vulgui. I a conseqüència d’això el nombre de vacunes disponibles en el mercat es multiplicarà de manera molt notable, fet que permetrà que les vacunes arribin a tots els racons del món, què no hi hagi escassesa i què per tant tothom en pugui tenir un accés fàcil.


 

Ara bé, això no vol dir que les vacunes siguin gratuïtes. Els laboratoris que fabriquin lliurement vacunes per haver-se alliberat les patents a tot el món, tindran unes despeses de fabricació què de ben segur hauran de cobrir. Per tant, no existiran les patents, però les vacunes continuaran tenint un cost. Per tant per fer arribar les vacunes a tots els racons del món caldrà que tots els països les puguin comprar. I això ja té poc a veure amb el fet d’alliberar les patents. Què tot els països puguin adquirir vacunes per als seus ciutadans depèn de la capacitat econòmica de cadascun dels països, per tant, tot i què l’eliminació de la propietat intel·lectual de les patents facilita que hi hagi abundància de vacunes al món, no garanteix que tots els ciutadans puguin aconseguir la seva. 

Parem ara una mica d’atenció als laboratoris que fins avui han desenvolupat una vacuna contra la Covid-19. Què passarà si se’ls lleven les patents? D’entrada, aquests dies hem vist que només anunciar-se la possibilitat d’alliberar les patents, les accions d’aquests laboratoris a la borsa s’han enfonsat. Per tant, per la propera pandèmia que la humanitat patirà, quin laboratori del món voldrà arriscar-se a assumir despeses en investigació si en el supòsit que tinguin èxit, els resultats de totes les seves recerques es posaran a disposició de tothom i ni tan sols podran recuperar els diners esmerçats en aquella recerca? 


Alguns governs, com el d’EEUU s’han posat a favor d’aquest alliberament de patents, però d’altres, com és el cas d’Alemanya, han qüestionat aquest plantejament i la UE que en un primer moment va semblar que donava suport a la proposta dels USA, ara sembla que està demanant temps per reflexionar al voltant d’aquest plantejament. El desastre que ha provocat la les borses el mer anunci d’aquesta proposta els ha fet reflexionar.

 

El que no faran aquesta colla de polítics majoritàriament ineptes que tenim repartits per mig món, és renunciar durant un any a les despeses en armament de tots els països i destinar aquests diners a la investigació i fabricació de noves vacunes que puguin arribar a absolutament tots els habitants del planeta. Fer això és demanar massa a aquests incompetents que ens governen no només a l‘Estat espanyol sinó també a Europa.  


A tot això, el govern espanyol s'acaba de gastar 823.000 € en tricornis per a la guàrdia civil, i en plena pandèmia l'exercit espanyol incrementa la seva despesa en u 9%, de manera que l'Estat espanyol es gasta molts més diners en recerca en armaments que no pas en recerca sanitària... però això si, tenim el govern és progressista de la història...        

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada