dijous, 26 de març del 2020

El departament de Salut es mobilitza al màxim per fer front a la Covid-19

Per poder donar la millor resposta contra la Covid-19 el departament de Salut ha emprès un seguit d’iniciatives en el marc del que avui són les seves competències, retallades com se sap per el Real Decreto de "Estado de Alarma”. 
Tot i que el govern espanyol ha re-centralitzat les competències en Salut, l’equip de la consellera Vergés fa mans i mànigues per reduir l’impacte de la crisi del coronavirus a Catalunya.




Tanmateix, la poca sensibilitat del govern central vers Catalunya està dificultant enormement la gestió d’aquesta crisi, com queda ben palès amb la decisió del ministre de Sanitat, el socialista català Salvador Illa, que per una qüestió de “competències” no accepta la proposta de la Generalitat d’elevar el confinament de la Conca d’Òdena a nivell de “confinament total”. Algun dia, quan aquest malson passi, serà hora d’analitzar si aquestes actituds poden ser o no, constitutives de delicte. 
Això si: els empara la sagrada Constitució.      



Mentre el ministre Illa, recupera competències i això
ocasiona dificultats a la gestió de la pandèmia...
El 155 encobert aplicat per el govern espanyol a les comunitats autònomes per posar sota mandat únic la sanitat, la seguretat i el transport és un dels disbarats més grans comesos en els darrers anys a l’Estat espanyol. Va en la direcció contraria al que s’hauria de fer per combatre la pandèmia que estem patint, atès que és des de la proximitat on millor es coneixen les situacions reals i per tant les millors solucions que poden aplicar-s’hi. La visió centralitzadora i igualitària que es té des de Madrid, no té res a veure amb la visió que es té des d’Igualada de la realitat de la Conca d’Òdena, per posar un exemple ben real, i per tant no té cap sentit ni cap lògica que si la Generalitat assessorada per els experts decideixen que el confinament a la Conca d’Òdena s’ha de perllongar 15 dies més, i elevar el grau a confinament total, hagin de demanar permís a Madrid per poder-ho fer. Increïble... La situació vergonyosa va més enllà, perquè el “ministerio de Sanidad”, a sobre, ha denegat la petició. A Madrid els interessa més fer valer el “mando i ordeno” derivat de l’estat d’alarma que la vida de les persones. I a sobre tenen la pocavergonya de dir que l’Estat espanyol és dels més descentralitzats d’Europa. 

De fet, la re-centralització de les competències ha servit per facilitar la requisa de material sanitari a Catalunya i altres indrets per portar-lo a Madrid. Ha servit també per centralitzar les compres i aconseguir que els hospitals pateixin una manca de subministres de material sanitari preocupant. Un autèntic desastre derivat de la incompetència del govern espanyol que va del tot a la deriva a l’hora de gestionar aquesta crisi. Molta altivesa i frivolitat per suplir la incompetència; moltes frases ocurrents per substituir la inacció més vergonyant, moltes mesures de cara a la galeria per suplir la més absoluta incapacitat d’afrontar la crisi sanitària amb rigor. Molts mèrits, en definitiva, perquè algun dia aquests ineptes hagin de retre comptes davant de la justícia per si la seva actuació pot ser constitutiva de delicte.   

Malgrat tots els inconvenients i els pals a les rodes que posen des de Madrid (on semblen del tot entestats a evitar que Catalunya resolgui millor i més ràpidament el problema sanitari que no pas Madrid), el departament de Salut ha endegat un seguit de mesures per apaivagar la pressió assistencial sobre els hospitals i sobre les unitats de cures intensives. En aquest sentit:

  • Els hospitals centre la seva activitat assistencial en tractar als malalts afectats per el Covid-19 i la resta d’actuacions assistencials urgents. S’ha des-programat tot allò que no sigui urgent
  • El govern de la Generalitat ha contractat un seguit d’hotels en tot el territori català, que amb el corresponent suport dels professionals sanitaris, podran atendre a malalts convalescents de la malaltia. En general aquest hotels estan ubicats en les proximitats dels centres hospitalaris. 
  • El govern de Catalunya ha arribat  a un acord amb hospitals privats, per tal que aquests puguin ser utilitzats també per atendre a malalts públics afectats per el Covid-19.
  • Els professionals de l’atenció primària centren la seva atenció preferencial al seguiment dels malalts que resten al seu domicili.
  • Aplicant plans de contingència, molts hospitals catalans estan ampliant el nombre de llits de malalts crítics, fet que ha portat ja a doblar el nombre de llits existents abans de l’arribada de la pandèmia, i es preveu que a principis de la setmana vinent la xifra inicial de llits de crítics s’hagi triplicat. En aquest sentit, l’Hospital Vall d’Hebron ha recuperat una UCI que estava en desús per posar-la al servei dels malalts que ho necessitin.
  • Cada un dels centres del SISCAT està adoptant mesures per tractar d’adaptar-se el millor que pugui a la pressió assistencial a la que estan fent front. 
... la consellera Vergés s'entrega en cos i ànima
per intentar pal·lar la situació aportant mesures
efectives per el sistema sanitari català    
Però no és només la Generalitat qui està fen el possible i més per combatre la malaltia; altres organitzacions privades i al població en general també estan col·laborant:     

Diferents entitats (com per exemple Leitat) estan imprimint en impressores 3D respiradors tan necessaris per els malalts crítics.
Algunes indústries, responent a la crida que en aquest sentit ha efectuat la Generalitat,  estan remodelant les seves línies de producció per fabricar material sanitari de primera necessitat: mascaretes, guants, ulleres de protecció, uniformes, etc.
La societat civil també col·labora amb la sanitat pública: són moltes les persones individuals o en petits grups, que es dediquen a la producció de mascaretes casolanes. 

Com es pot veure, a Catalunya es fa el que es pot i més. Només ens falla com sempre, el govern espanyol. 

El catalans hem d’estar agraïts als professionals sanitaris per la seva entrega absoluta malgrat el risc personal que estan corrent; a les persones que treballen en els serveis essencials, al govern de la Generalitat que fa el que pot (malgrat Madrid) per protegir als ciutadans de Catalunya, als Mossos d'Esquadra i a tantes persones anònimes i organitzacions que estan fent mans i mànigues per aturar aquesta pandèmia. A tots moltes gràcies         

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada