divendres, 28 de febrer del 2020

Coronavirus: prevenció i prudència, totes; alarmisme cap i pànic tampoc


Tots els cassos de coronavirus diagnosticats fins avui a Catalunya, procedeixen de persones que han entrat en contacte amb el virus fora de les nostres fronteres. 



Les autoritats europees recomanen cautela, calma i criteris científics, després que el brot de coronavirus es vagi estenen per el continent europeu.


El pànic ha portat a la gent a esgotar les existències
de mascaretes de molts establiments, quan els
experts avisen que les mascaretes no són cap
garantia per evitar ser infectat per el virus  
Els coronavirus són una família de virus que afecten principalment als animals, i alguns tenen la capacitat de passar dels animals a les persones. Sembla que l’epidèmia de la Xina, inici del problema, podria tenir aquest origen. Es transmet per via respiratòria a través de petites gotes que s’expulsen al tossir o esternudar, o bé a través d’objectes que estiguin prèviament contaminats.    

El món està assistint a una ràpida extensió del virus que va començar a manifestar-se a Wuhan a la província xinesa de Hubei. Més a prop de casa nostra, al Nord d’Itàlia, s’ha produït un brot que ha facilitat l’extensió del virus per diferents països europeus, i entre ells a Catalunya, on a dia d’avui s’han diagnosticat tres cassos de persones que han viatjat recentment a aquestes regions italianes, però on no es pot descartar que en dies propers se’n diagnostiquin d’altres, tal com ha manifestat el Dr. Joan Guix, director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, en una de les compareixences informatives per tranquil·litzar a la població que el departament de Salut està duent a terme.

Dit això, cal fer una crida a la calma. Els experts remarquen que aquest virus, anomenat  SARS-CoV-2, té una taxa de mortalitat similar a la d’una grip estacional. Segons aquests experts el 80% dels cassos d’infecció per aquest virus són lleus. Els cassos diagnosticats a Catalunya estan evolucionant favorablement, i cal remarcar que fins avui, en tots els cassos diagnosticats a casa nostra el contacte amb el virus s’ha produït fora del país, sense que fins el moment s’hagin donat cassos de transmissió comunitària d'aquest virus. Val a dir també que des de Brussel·les es demana calma davant de la situació, i es recomana als països de la UE no prendre mesures de caràcter unilateral i seguir les directrius que la OMS està determinant en cada moment.

Tenim un sistema sanitari que està preparat per fer front a aquest tipus d’emergències, començant pel SEM, proveït amb ambulàncies i personal amb els equipaments adequats. Els hospitals catalans també disposen del material de protecció, al temps que el Servei de Vigilància Epidemiològica s’ha reforçat per fer front a la situació, a banda d’uns professionals sanitaris excel·lents, sobradament capacitats per donar una resposta adequada al virus. També el 061 ha doblat el personal per atendre totes les trucades de persones que puguin tenir la sensació de trobar-se malament i pateixin una simptomatologia com la que presenta el coronavirus, que afecta principalment a les vies respiratòries, produint tos i febre. El 061 atén trucades els 7 dies de la setmana, i les 24 hores del dia; el personal del servei està degudament preparat per respondre a aquesta situació.

Actualment estem immersos en una situació que ha generat una gran alarma social i un cert pànic entre la població. No s’explica d’altre manera que molts establiments hagin esgotat les seves reserves de mascaretes, que per altre banda, segons expliquen els experts, no són cap garantia absoluta per evitar contreure la malaltia. Com a mostra de fins a on està arribant el pànic, cal esmentar el cas d’un metge malagueny a qui han enxampat intentant endur-se 300 mascaretes de l’hospital on treballa. Més que les mascaretes en sí, el que es recomana és rentar-se bé les mans, i això ho repeteix una vegada i un altre, una autoritat en aquesta matèria com el Dr. Antoni Trilla cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Clínic i catedràtic de la UB. Per la seva banda el “Canal Salut” i també la OMS, expliquen què cal fer per prevenir el coronavirus i en aquest sentit insisteixen en:
  • El rentat freqüent de mans, amb aigua i sabó o una solució alcohòlica, especialment després del contacte amb persones malaltes o el seu entorn.
  • Evitar contactes amb persones que mostrin signes de problemes respiratoris, mantenint en aquest cassos una distància mínima d’1 metre.
  • Tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús al esternudar o tossir, o fer-ho a la cara interna del colze 
  • No tocar-se els ulls, el nas o la boca amb els dits  
  • Evitar compartir menjar o estris i altres objectes sense netejar-los bé
  • Evitar el consum de productes animals crus o poc cuinats 

Com es veu, la majoria d’aquestes mesures són com les que habitualment s’han de prendre quan es té una grip comuna.  

És evident que davant d’una situació com aquesta tothom ha d’actuar responsablement, i el departament de Salut ha de tranquil·litzar els ànims de la població a través d’una informació fluida, diària mentre duri la crisi, i informant amb detall de les diferents situacions que es vagin produint. Per combatre l’alarmisme no hi ha millor eina que la informació àgil, transparent i sense ambigüitats; només així es guanya la confiança de la gent. En aquest sentit val a dir que l’actuació del departament de Salut, tant des del punt de vista informatiu com per la seva implicació en el problema, és molt bona, i a banda de les compareixences públiques dels responsables, el Canal Salut ofereix una amplíssima informació sobre el virus. 


   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada