dilluns, 10 de juny del 2019

Repercussions de les eleccions municipals en el sector sanitari


El que acabi succeint a l’Ajuntament de  Barcelona pot tenir conseqüències al Consorci Sanitari de Barcelona, on la tensió entre ERC i els Comuns derivada d’un possible acord entre aquests el PSC i Ciutadans podria marcar la legislatura.





En el Consorci de Salut i Social de Catalunya es podria produir un canvi en la presidència de la Institució. Tot dependrà dels vots dels afiliats. Previsible continuïtat si domina el vot de Junts per Catalunya, o canvi si els vots afavoreixen ERC o PSC.    


Sovint pensem que les eleccions que tenen transcendència en el sector sanitari públic són les eleccions al Parlament de Catalunya, i és així, però les eleccions municipals també ens poden deparar canvis i problemes afegits. Vegem-ne alguns exemples.

El faraònic Hospital Sant Joan de Reus 
A la ciutat de Reus tot i que qui ha guanyat les eleccions és JuntsxCat amb 7 regidors, sembla que l’alcaldia pot anar a parar a mans d’ERC que en va obtenir 6. Dona la sensació que no hi haurà acord per consensuar un govern municipal independentista sinó que ERC pactarà amb el PSC, també amb 6 regidors, i integrant del club del 155. Algunes veus expliquen que qui està actuant rere les bambolines per consolidar aquest acord és ni més ni menys que Ernest Benach, que com és sabut, ha estat contractat fent servir les portes giratòries per el grup comandat per Feliu Sucarrats com a responsable de comunicació. De prosperar aquest acord ERC-PSC, l’alcaldessa seria la Sra. Noemí Llaurador, coneguda en el sector sanitari per ser la presidenta del consell d’administració de l’Hospital Sant Joan de Reus, i màxima responsable per tant de tots els disbarats que s’han fet en aquest centre sanitari aquest últims anys. Amb aquesta situació, si es confirma, qui hi perd seran els ciutadans de Catalunya que veuran com el CatSalut (ERC) assumeix els deutes de l‘Hospital Sant Joan i per tant la mala gestió d’ERC al front de l’Hospital l’acabarem pagant tots els catalans. D’aquesta manera “tot quedarà a casa”.

A Manresa, ERC supera per poc marge de vots  a JuntsxCat. Tots dos grups tenen 8 regidors i el PSC en té 4. Sembla que la intenció és repetir la coalició que ha governat la ciutat aquests últims 4 anys entre les dues formacions independentistes, tot i que pot haver-hi canvi d’alcalde. No sembla que la nova situació hagi de crear problemes a la gestió de la Fundació Althaia.  

A Mataró el PSC ha reforçat la seva majoria i això implica que el consistori mataroní redueixi el nombre de grups que l’integraven, fet que contribuirà positivament a la governança del Consorci Sanitari del Maresme. 

El mateix es pot dir de Vic, amb un reforçament en aquest cas de JuntsxCat  que assoleix 11 regidors mentre que ERC es queda en 5 i el PSC en 4. Tampoc sembla que aquesta situació impliqui cap dificultat afegida per la gestió del Consorci Hospitalari de Vic.   

A Girona, la situació es manté més o menys com estava. Per tant els gironins sembla que continuaran en la indefinició pel que fa a la futura ubicació de l’Hospital Trueta. Serà a Domenys? Serà a Salt?. El consistori gironí governat per JuntsxCat defensa l’opció de Domenys mentre que el departament de Salut, en mans d’ERC, sembla inclinar-se per Salt. Aquestes eleccions no han servit per clarificar aquesta disjuntiva que fa massa temps que dura, i que perjudica clarament els interessos dels gironins. Com més s’allargui la decisió final, més temps tardarà el nou hospital a ser una realitat. 


Jordi Ballart serà molt probablement el nou alcalde de Terrasa
Pel que fa al Vallès Occidental, cal destacar l’excel·lent resultat assolit per Jordi Ballart ex PSC que va deixar el partit, sent alcalde de Terrassa, com a conseqüència de l’aplicació del 155 a Catalunya. Ara els terrassencs han premiat la seva honestedat personal i política i li han atorgat amb els seus vots fins a 10 regidors superant per primera vagada en 40 anys al PSC que sempre havia guanyat les eleccions municipals a Terrassa. Amb tota probabilitat Jordi Ballart esdevindrà novament alcalde, sense que això hagi de representar problemes per al Consorci Sanitari de Terrassa.
En canvi a Sabadell, l’alcaldia serà per al PSC. I aquest fet significa un canvi important respecte a la legislatura anterior que  podria comportar canvis al Consorci del Parc Taulí, des d’on s’escolten rumors cada dia més significats, relatius als problemes derivats de la gestió de la Institució, contràriament al que succeeix a Terrassa on el gerent està cada dia més reforçat.  

Parlem ara de Barcelona. El resultat de les eleccions ha comportat una victòria d’ERC, i Ernest Maragall hauria de ser l’alcalde. Tanmateix la Sra. Colau sembla disposada a vendre la seva ànima a qui sigui per tal de continuar com alcaldessa. Sembla que la Sra. Colau podria assolir el seu objectiu mesquí, amb els vots dels del 155 (PSC i part de Ciutadans). En aquest supòsit el guanyador de les eleccions quedaria marginat a l’oposició municipal.

Si la Sra. Colau repeteix al front de l’Ajuntament de Barcelona, és molt probable que la inefable Sra. Tarafa continuï com a comissionada de Salut de l’Ajuntament. Com que el departament de Salut està en mans d’ERC, les relacions entre tots dos estaments es poden veure perjudicades, i això es viurà d’una manera molt directa en el Consorci Sanitari de Barcelona. Caldrà seguir-ho.

La seu del Consorci de Salut i Social a
l'Avinguda Tibidabo de Barcelona  
Seguint a Barcelona cal parar atenció al que pot succeir al Consorci de Salut i Social de Catalunya. Sembla que ERC podria propiciar un canvi en la presidència del Consorci en la figura del doctor Manuel Balcells que és el candidat que ERC té en cartera per substituir a una altre Manuel, en aquest cas el també Dr. Manuel Farré actual president de l’entitat. De fet durant aquesta legislatura passada ja es parlava de la possibilitat que el Dr. Balcells substituís al Dr. Farré, però malgrat els insistents rumors això en cap moment es va arribar a confirmar. A tenir en compte també que el PSC ha obtingut molts bons resultats en molts dels ajuntaments associats al Consorci. Veurem que decideixen els vots dels associats en l’assemblea del Consorci. Val a dir que en aquesta última etapa el Consorci ha anat recuperant el seu paper en el sector sanitari públic, gràcies a un replantejament de la seva cartera de serveis per adequar-los a les necessitats del seus associats. Seria desitjable que aquest esperit renovador es mantingués. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada