diumenge, 28 de juny del 2015

El debat general sobre el Sistema Sanitari Públic de Salut a Catalunya (III)


El president Mas parla de Sanitat en el  ple del Parlament 


A través de diferents exemples va evidenciar com l'oposició fa demagògia populista amb la sanitat: allò que quan manava el tripartit estava ben fet, ara està malament 




Continuant amb el debat del dia 17 de juny, voldria destacar avui la intervenció del president de la Generalitat Artur Mas. Com que no és habitual sentir parlar de sanitat al president Mas, avui explicaré la seva intervenció amb una mica més de detall.


El president Mas va comentar que “tots els quatre grups proponents del debat han parlat del model sanitari però els vull fer notar que aquest és el model que hem fet entre tots” Va afegir que la CUP anava més enllà dient que volia canvia el model, però en cap moment ha dit ni com ni què. Va recordar que aquest model s’ha anat construint al llarg de 35 anys, i que és un model acceptat per la població i compartit pels professionals, i que quan hi ha hagut alternança en el govern, el model no s’ha canviat gens. En aquest punt va dir: “i ara vostès en diuen que no funciona; doncs bé, jo els dic el contrari, funciona; funciona molt bé, i funcionaria millor si tinguéssim els recursos que en justícia ens pertoquen”

El president Mas va continuar al seva intervenció dient que “alguns acusen al govern de  voler carregar-se el model sanitari a base de privatitzacions i negocis, i qui diu això està faltant a la veritat més elemental. A veure si hi ha algú que ens pugui posar un sol exemple d’alguna cosa que fa 4 o 5 anys fos pública i ara ja no ho sigui; això és una immensa falsedat i una gran deslleialtat. Diguin-me una sola privatització duta a terme per aquest govern” va reblar.

Per posar en evidència les contradiccions del tripartit (PSC, ERC i ICV-EUiA) va mostrar el “Pla Estratègic del CatSalut 2007-2010” i va explicar que  el “en la pàgina 56 diu: Creació del Consorci Sanitari de Lleida. És a dir, al 2007 vostès volien fer el que nosaltres volem fer ara, crear un consorci públic, entre entitats públiques. Com pot ser que el que llavors estava bé, ara estigui malament i sigui una privatització encoberta de la sanitat?” 

Encara hi va afegir un altre exemple. El president Mas va explicar que revisant papers quan al 2010 va arribar a la presidència de la Generalitat, es va trobar un acord de govern del consell executiu del tripartit que deia: “el govern es dona per assabentat de les actuacions per treure un concurs de gestió en règim de concessió administrativa per a la construcció i gestió de l’Hospital Ernest Lluch a Cerdanyola”. Al respecte va dir que “aquest concurs que no es va acabar fent per que ja no van tenir temps de fer-lo, si podien presentar empreses privades no? I fins i tot algun fons de capital risc estrangers...o  no? Volen dir que els que privatitzen no són vostès (el tripartit)? No s’equivoquen a l’acusar-nos a nosaltres de privatitzar?” 

El president Mas va preguntar-se quin qualificatiu caldria posar a aquests exemples que havia explicat, i va concloure que tot era pura demagògia, i que el que es pretén és simplement fer mal al govern. El lema ara és “traiem en Mas” i a partir d’aquí doncs tot si val per assolir aquest objectiu.

El model sanitari català resisteix totes les comparacions amb tots els països del nostre entorn amb un model sanitari d’excel·lència amb un professionals de molt alt nivell, que permet que en algunes patologies estiguem pel davant de molts països europeus. Es casualitat això? es va preguntar, per afirmar tot seguit que es tracta d’un bon model sanitari construït entre tots en aquests últims 35 anys. 

Va atribuir les tensions del sistema sanitari a la manca de diners (un 20% menys de diners), explicant que aquesta situació no es culpa del govern català sinó de les injustes assignacions pressupostàries del govern espanyol. Va criticar el model de finançament pactat per l’últim tripartit de l’any 2009 que havia de tenir uns resultats “estratosfèrics” quan la realitat és que ha implicat per Catalunya un sistema de finançament que ens ha aportat uns recursos que estan per sota de la mitjana. Per altre banda va fer referència a les negatives del PP a revisar el model actual de finançament saltant-se el que determina la Llei. Per tant estem davant d’una manca evident de recursos com reconeix la Fundació del BBVA quan diu que en despesa sanitària per habitant, Catalunya està per sota de la mitjana, i que això és conseqüència d’un molt mal repartiment dels fons públics a l’Estat espanyol.
  
“Tot i no disposar dels diners que ens caldrien, tot i tenir un 15% de diners menys dels que teníem al 2010, el sistema està millor que no estava, ah resistit la situació i això ha estat gràcies a que tenim una molt bona base, que és el talent dels professionals. Ara bé, aquest situació no es pot mantenir en el temps. Necessitem més diners per la nostra sanitat.”

Referint-se a INNOVA el president Mas va dir que la relació de la Generalitat amb INNOVA és la mateixa ara que la que era fa uns anys quan governava el tripartit, i per tant, “no ens empassem que si abans no hi havia corrupció n’hi hagi ara; no ens ho empassem... Hi havia un concert, com hi és araAl president Mas li hauria agradat poder parlar d’INNOVA i conèixer qui la va crear, amb quins objectius es va crear, quins sectors d’activitat tocava, perquè al sanitat de Reus va acabar dins d’INNOVA, quines retribucions es pagaven en aquelles èpoques quan es va crear aquest gran entramat empresarial, etc.

El president Mas va acabar la seva intervenció recordant que les primeres retallades salarials d’un 5% lineal per a tothom varen venir del PSOE a Madrid, i del tripartit a Catalunya. Va comentar que si aleshores allò es feia per obligació el que s’ha fet ara no s’ha fet per ideologia sinó també por obligació atesa la greu crisi econòmica a la que ens estem enfrontant. Per últim va reclamar que s’avanci decididament en el Pacte Nacional per la Salut afirmant que era molt difícil d’entendre que alguns partits que ara han reclamat aquest debat, haguessin abandonat al seu dia, els treballs de la comissió que hi estava treballant.


Comentari: el president Mas ha parlat clar i català en un missatge amb tres eixos principals. El primer seria que el Govern de la Generalitat no està privatitzant la sanitat, i que l’oposició menteix utilitzant el “tot s’hi val” per desgastar al govern de Catalunya. El segon reforçant l’idea de la manca de diners, i que la reducció del pressupost de sanitat no és una qüestió ideològica, sinó que respon a una necessitat que emana d’un finançament insuficient i que el PP no ha volgut millorar, i a una crisi econòmica que encara perdura. Tot i això el sistema sanitari català ha aguantat gràcies al talent i als sacrificis dels professionals sanitaris.  I el tercer, afirmant amb dades que els ciutadans de Catalunya gaudim d’un sistema sanitari que és dels millors que hi ha a Europa i al món atenent als seus resultats en salut . El president ho ha acompanyat de diferents exemples que han servit per deixar ben clar com alguns utilitzen la demagògia i la hipocresia per valorar, ara com a negatiu, allò que era bo quan ells governaven, no fa pas tants anys.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada