dijous, 10 de març del 2016

Més mogudes al departament de Salut


Comencen a aparèixer els primers noms amb cara i ulls a l’ICS.


Al CatSalut es confirma el nomenament com a Delegat de Salut a Lleida d’un infermer imposat per ERC, que podria tenir conflicte d’interessos a banda d’un currículum si més no enganyós.



Avui dijous hi ha consell d’Administració a l’ICS. A l’ordre del dia el cessament de Pere Soley com a gerent de l’Institut i el nomenament en el seu lloc de la Dra. Candela Calle. També s’explicarà com s’estructura l’aliança estratègica entre ICS, IDI i ICO sota una única direcció. Sembla que a l’IDI continuarà com a  responsable Julio Garcia Prieto actual gerent d’aquest Institut però no queden clares quines seran les seves atribucions, com tampoc està clar quin paper jugarà el Dr. Tabernero i el seu  Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) amb l’ICO i la direcció assistencial d’aquest.

El que si que està clar és que atès el perfil professional de la nova gerent de l‘ICS, cal reforçar el coneixement econòmic de la direcció del Institut. Per això sembla que  s’hi incorporarà com a segon de la doctora Candela Calle un economista com Miquel Arrufat actual gerent del Consorci Sanitari Integral. De moment, i mentre no es conegui l’abast complert de la noguda, tenim un encariment dels costos d’estructura de l’Institut Català de la Salut. On abans teníem un gerent, ara en tenim dos. També corre el rumor que a l’Àrea de personal de l’ICS s’hi incorporarà a Ricard Quintana, vell conegut de Candela Calle amb qui havien coincidit en les èpoques de l’Hospital de Sant Pau. Pel que he pogut sentir el Sr. Quintana no té una bona premsa en el sector.

Malauradament tot fa pensar que l’ICS es convertirà en una estructura burocràtica i ingovernable, on els procediments administratius impediran l’agilitat que avui dia necessita qualsevol organització per ser eficient. Crec sincerament que caldria un debat ampli i transversal per decidir que es fa amb l’ICS. No pot ser que anem donant cops de timó ara en una direcció, ara en la contrària. Sigui quin sigui el model, cal respectar i posar en valor la funció gerencial de la institució sanitària més gran de Catalunya. Molt més gran que el Clínic, Sant Pau i Vall d’Hebron junts. Algú pot entendre que una institució d’aquesta envergadura, amb un pressupost d’uns 2.650 milions d’Euros anuals es burocratitzi i estigui plena de cotilles que ofeguen la gestió? Com es pot explicar que per gestionar aquest pressupost enorme no es seleccionin els millors professionals en lloc de caure en l’amiguisme? Això no passaria en cap empresa que es pogués qualificar com a seriosa. No anem bé a l’ICS, estem errant la direcció. Una de les responsabilitats ètiques de la política passa per l’ús eficient dels recursos escassos, i les mesures preses a l’ICS entenc que no van precisament en aquesta direcció. Tot plegat dona la sensació de manca de criteri i sembla més aviat que totes les decisions es prenen en base a la orientació política o fins i tot el criteri personal d’aquells que tenen el poder, com si l’ICS fos una mena de “cortijo andalús” on el “senyorito” fa i desfà segons les seves conveniències.

Vull afegir que les crítiques no es fan per molestar a ningú, sinó per intentar que determinades actuacions es pensin dues vegades abans de dur-les a terme. El problema és que vivim en un país on costa acceptar les crítiques per que tots pensem que en sabem més que ningú, i en lloc d’aprendre d’una crítica el que acostumem a fer és reforçar-nos encara més en l’error, i em poso el primer en aquesta llista. També hi ha qui critica per algun interès determinat o aquells que aplaudeixen per que esperen rebre alguna compensació pels seus aplaudiments. En aquest sentit he de dir que em xoca la “reconversió intel·lectual” que alguns han experimentat amb l’ICS, doncs han passat de criticar des de sempre la seva manca d’eficiència a beneir moltes de les decisions que ara s’estan prenent. La contradicció és tan gran que només es pot explicar en base a algun estrany interès, doncs ara tindrem l’ICS més burocratitzat que mai hem tingut des de la seva constitució l’any 1983.

Tanmateix a l’ICS afortunadament, no tot es negatiu. Dins dels rumors que corren sembla confirmat que Montse Figuerola serà la nova gerent de l’Hospital Universitari de Bellvitge, mentre que altres rumors apunten a Encarna Grifell com a gerent territorial de l’ICS a Lleida. Tots dos nomenaments, si es confirmen, semblen molt positius doncs es tracta de dues persones ben valorades i amb trajectòries professionals de primer nivell. Em centraré una mica amb la Dra. Grifell a qui he vist treballar a l’Hospital Sant Antoni Abad de Vilanova i la Geltrú, com el va endreçar, com va saber construir un magnífic equip al seu voltant, i la bona relació que tenia amb tots els estaments del centre. També va ocupar un càrrec en l’estructura directiva de l’ICS central com a secretaria tècnica quan Francesc José Maria n’era el seu gerent, a banda d’haver estat regidora a l’Ajuntament de Vilanova. Últimament va estar uns anys a Mèxic on va desenvolupar un projecte molt interessant pel ministeri de salut mexicà. En l’actualitat treballa en un càrrec de responsabilitat a l’Hospital de Villarobledo (Albacete). M’han explicat que li han fet l’oferiment per anar a Lleida i que ella s’ho està pensant. Tant de bo ho accepti, perquè és una dona brillant. Lleida hi guanyaria una molt bona gerent. Són petites llums d’esperança en un ICS que pot acabar perdent pistonada tal com ja li ha passat a l’ICO i a d’altres insrtitucions des de fa ja alguns anys.


Finalment confirmar els temors expressats en el post del passat 5 de març, en el que explicava que hi havia el risc que a Lleida es nomenés delegat de Salut a Jordi Cortada, militant d’ERC, que podria estar immers en un problema de conflicte d’interessos, i del que el departament de Salut ha donat una informació que pot portar a engany. En efecte, en la nota de premsa difosa, es diu: “Jordi Cortada Echauz, Doctor Excel·lent Cum Laude en Ginecologia Reproductiva per la Universitat Autònoma de Barcelona...” Doncs bé, que quedi clar per tothom, aquest senyor no és metge ginecòleg, és infermer.


2 comentaris:

  1. i si el sr.Jordi Cortada és infermer, què passa? pel to del missatge, sembla que sigui una cosa negativa.recordar a tothom que el major % de professionals en la majoria d'empreses del sector salut son infermeres, i que la seva representació als llocs de comandament és pràcticament nul.la.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que el Sr. Cortada sigui infermer no és en absolut cap problema. El problema està en que sent infermer, el seu currículum oficial, incorpora elements de dubte que poden fer pensar que es ginecoleg. És a dir, el que censuro és la tergiversació voluntaria i intencionada de la realitat. En cap cas que sigui infermer.

      Elimina