divendres, 24 de juliol del 2015

L’Ajuntament de Barcelona, contra el Consorci del Clínic


Tot i la resolució del Parlament que n’autoritza la seva constitució, l’Ajuntament de Barcelona si posiciona en contra.


L’Ajuntament de Barcelona fa seu el discurs de la privatització i mercantilització de la sanitat. El populisme demagògic s'instal·la a una institució tan important com el consistori barceloní   



L’Ajuntament de Barcelona ha manifestat el seu desacord amb l’aprovació dels estatuts del Consorci de l’Hospital Clínic, atès que “obre la porta a la privatització encoberta dels serveis públics” en paraules de Gemma Tarafa la nova comissionada de l’Area de Salut de l’Ajuntament de Barcelona.

Val a dir que la nova comissionada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona és investigadora de la Universitat Pompeu Fabra i doctora en Biologia Molecular, però tot i això té una visió molt distorsionada de la realitat de la sanitat a Catalunya atès que en el seu discurs continua mantenint que vol “preservar el sistema sanitari públic aturant la privatització i mercantilització dels serveis públics” com si això formés part del dia a dia de la sanitat pública catalana. Em recorda força els paratges del Quixot en els que aquest volia enfrontar-se amb els molins de vent que ell confonia amb gegants armats, tot i que Sancho Panza intentava prevenir-lo del seu error. I això Gemma Tarafa ho diu després que en el Parlament de Catalunya, en l’últim Ple dedicat a la Salut, quan el conseller de Salut va demanar que li posessin un sol exemple de privatització de la sanitat, ICV-EUiA els socis de govern de la Sra. Colau, van ser incapaços de aportar cap exemple de privatització dels serveis públics de salut a Catalunya. Sembla mentida que una persona universitària que a més és investigadora en una universitat de prestigi, només arribar al càrrec s’aferri al tòpics més enllà d’utilitzar el sentit comú. Val a dir però que a la Universitat Pompeu Fabra la Sra. Tarafa participa sobretot en el “Grup de recerca en desigualtats en Salut” a qui he sentit fent afirmacions impròpies d’un col·lectiu universitària seriós, i més aviat propi de col·lectius que a partir de la demagògia i el populisme, fomenten el malestar social. 

Per altre banda, la decisió que ha pres el govern de la Generalitat d’aprovar els estatuts del Consorci de l’Hospital Clínic és conseqüència d’una resolució del Parlament (la Resolució nº 7 de les presentades  per CiU i ERC) presa en el debat que he esmentat més amunt. Per tant, que pretén la Sra. Tarafa? Que el govern incompleixi les resolucions del Parlament de Catalunya? Sentint a determinats personatges, dona la impressió que el govern català només està obligat a complir les resolucions del Parlament quan aquestes els convenen a ells, en referència a les queixes que en aquets sentit ha formulat ICV-EUiA. Contradiccions rere contradiccions quan no es té un discurs sòlid basat en realitats i fonamentat només en teories estranyes pròpies “d’Alicia en el país de les meravelles”. Aquesta és la situació.

També voldria fer una reflexió al voltant de l’autoritat moral que es requereix per fer sentències del tipus que sigui des d’un càrrec de representació. Quan ets un ciutadà normal, abans no es fan sentències contundents, cal adquirir un cert prestigi personal. No es pot arribar i començar a opinar de tot, sense ni tan sols haver tingut temps d’assabentar-te de la realitat que t’envolta. Primer l’has de conèixer bé, i seguidament, t’has de guanyar el respecte i l’autoritat moral per poder dir segons que. La Sra. Tarafa confon sens dubte, l’autoritat que emana d’ocupar un càrrec, amb l’autoritat moral que un es guanya a través del dia a dia. Ella té l’autoritat que emana del càrrec que ocupa, però d’autoritat moral, de la que et permet opinar amb objectivitat si el Consorci del Clínic és o no una privatització encoberta, d’aquesta la Sra. Tarafa, avui per avui no en té cap. Per altra banda, si l’opinió de la Sra. Tarafa fos emesa des de la seva etapa profesisonal anterior, segur que no tindria cap mena de repercussió. Si la té, és únicament pel càrrec que ocupa. És per això que quan s’emeten opinions cal tenir present que aquests es donen des del càrrec que representes, i per tant, el que diu la Sra. Tarafa ho diu l’Ajuntament de Barcelona.

Si les manifestacions de la Sra. Tarafa són una manca de respecte per les Resolucions del Parlament, també ho són pels facultatius de l’Hospital Clínic que fa només uns mesos havien demanat empara a la presidència del Parlament a través del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, reclamant entre altres qüestions que es dotés de personalitat jurídica al Clínic, mitjançant la constitució d’un Consorci públic.

No cal dir, que aquestes manifestacions són també una manca de respecte per aquells que amb tres dits de front, saben que la sanitat a Catalunya, ni es privatitza ni està “mercantilitzada”. Manifestacions doncs legítimes, sens dubte, però sens dubte també fetes des del desconeixement de la realitat sanitària catalana i barcelonina en particular. Servit va l’Ajuntament de Barcelona, que de la nit al dia s’ha convertit en una ETT per la col·locació de familiars, parents, amics i saludats.


www.rbaestudisiprojectes.cat                          

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada