dimecres, 27 d’agost del 2014

Recull dels temes comentats en el blog el darrer curs, setembre 2013-agost 2014 (II)



Període gener 2014- agost 2014



L’any 2014 va començar amb el nomenament d’un nou gerent a l’ICS, el Dr. Pere Soley, i al febrer es va produir una reestructuració directiva a l’ICS de llarg abast, segurament la més àmplia que s'havia fet a l'ICS d'una sola tongada.

Va ser també durant aquest mes de febrer quan varen començar a adquirir més intensitat les acusacions de privatització de la sanitat catalana sorgides des d’algun grup polític.

Pere Soley va accedir a la gerència de l'ICS
al gener del 2013 
El mes de febrer també ens va deparar una vaga de MIR a Vall d’Hebron, que va significar al retirada per part del nou gerent de l’ICS de la circular que regulava les hores de guàrdia que els MIR podien fer.

Al mes de març el grup que havia redactat el document de bases del Pacte Nacional per la Salut, va lliurar el seu document al Parlament. El pacte que quedar força devaluat com a conseqüència de les organitzacions sindicals i polítiques que es van retirar de la comissió.

Aquest mes també va comportar la reacció contrària a la creació a Lleida d’un ens públic resultant de la fusió dels centres públics de les comarques lleidatanes. Unes protestes centrades en l’acusació que a Lleida es volia privatitzar la sanitat, quan tots sabem (menys els ignorants) que la suma d’institucions públiques integrades en un nou organisme públic, mai pot qualificar-se com una privatització.

Em va doldre molt comunicar que aquest mes de març ens havia deixat el company Jordi Boix. En Jordi era una persona entranyable, molt estimada en el sector, i conèixer aquesta notícia em va colpir profundament. Havia compartit amb ell no poques estones d’anàlisi i debat dels seus projectes a Puigcerdà.

També en el mes de març vam saber que l’Hospital de Sant Pau tenia un nou gerent en la persona del Dr. Albert Salazar.

El mes d’abril va ser un mes sense excessives novetats; destacar en tot cas el progressiu deteriorament de la situació a Lleida, motivat en part per la deficient comunicació d’alguns directius sanitaris locals, i per la persistència en la ignorància d’algun col·lectiu amb somnis de passar a la posteritat organitzant a Lleida una mena de “marea blanca” arrel de l’experiència viscuda pels madrilenys mesos enrere. 

El mes de maig ens va deparar l’inici d’una sèrie de conflictes a Bellvitge que van començar amb la difusió errònia d’unes suposades retallades addicionals per l’any 2014, quan de fet es tractava de mantenir el mateix pressupost que l’any anterior, però sense pressupostar el dèficit que s’havia assolit al 2013.

En l’àmbit estrictament professional, també vàrem saber que Catalunya perdia a un magnífic gestor sanitari, amb una trajectòria impecable, en Pere Vallribera, que marxava a un entitat privada de Palma de Mallorca, molt valorada en Ses Illes.

Al mes de juny s’ha de destacar el conflicte que es va crear amb lesllistes d’espera. Mentre uns veien el got mig ple (CatSalut), d’altres el veien mig buit (partits polítics i alguns mitjans de comunicació). Al CatSalut es valorava el total d’intervencions fetes, i la millora que experimentava l’estadística en el seu conjunt, mentre que les informacions periodístiques posaven l’accent en el nombre d’intervencions pendents de fer.

El mes de juliol en va portar una notícia d’aquelles que serveixen per tornar a creure en la política. L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, coneixedor de la imperiosa necessitat que l’Hospital del Mar tenia per acabar unes obres paralitzades des de 2010, i que entre altres coses havien de servir per millorar els servei d’urgències del centre que estava en una situació de precarietat absoluta, va decidir avançar des de l’ajuntament de Barcelona, els diners necessaris per acabar l’obra. Malauradament no sovintegen en la política actituds com la de l’alcalde Trias.

Relacionat també amb les urgències, en el mes de juliol va esclatar el cas del metge destituït a Vall d’Hebron per no actuar d’acord a les instruccions de la direcció, en el plantejament organitzatiu del servei d’urgències. També relacionat una vegada mes amb els col·lapses de les urgències a Bellvitge i Vall d’Hebron, el tancament estival de llits dels hospitals catalans va arribar al Parlament de Catalunya

I finalment, per acabar aquesta mena de recopilatori del darrer curs, destacar que aquest agost s’ha caracteritzat per la publicació de dos Decrets: l’un relatiu a la contractació i sistemes de pagament del CatSalut, i altre de reorganització de l’organigrama del Departament de Salut. Tots dos han estat tractats en aquest blog 


www.rbaestudisiprojectes.cat


                
 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada